Udgivet i Skriv en kommentar

Er duftlys farlige?

Duftlys og dufte er en integreret del af vores daglige liv, men bekymringer omkring deres eventuelle sundhedsskadelige virkninger hænger stadig i luften. Er duftlys farlige? Er dufte i hjemmet generelt farligt?

I det her indlæg deler jeg resultaterne af en større amerikansk undersøgelse omkring hvorvidt duftlys er farlige eller ej, som er delt her på Videnskab.dk

»Ekstremt mange mennesker klager over, at de bliver syge af forskellige dufte. Derfor er det selvfølgelig interessant, om duftene overhovedet findes i mængder, som kan have en toksikologisk (giftig, red.) virkning på mennesker.
Her viser vores forskning, at de fire mest benyttede duftstoffer kun findes i mængder, som ganske vist kan lugtes, men som slet ikke er i nærheden af de koncentrationer, der skal til for at gøre folk syge af dem,«

Fortæller ph.d. Peder Wolkoff, der er indeklimaforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Nu tænker du måske…

“Jamen det er klart at du skriver om en undersøgelse der viser, at duftlys ikke farlige – i og med, at du selv laver dufte til hjemmet Lene” så vil jeg lige, inden vi går tilbage til undersøgelsen komme med mit helt eget personlige input på emnet.

Jeg elsker dufte! Surprise! Men har altid lavet dem så harmløse som muligt – også for miljøet skyld ved at bruge soja i stedet for stearin og paraffin.

Mine erfaringer og undersøgelser siger mig, at det oftere er røgen fra det brændende lys, der udløser gener som astma eller hovedpine – mere end det er duften. Hvilket undersøgelsen fra Videnskab.dk understøtter ret fint. Det er bla. derfor jeg laver duftvoks, som der ingen væge er i. Den kan du smelte enten med et fyrfadslys eller i en elektrisk duftlampe, hvis du helt vil undgå røg.

Jeg får rigtig mange skønne tilbagemeldinger fra kunder, som normalt får hovedpiner eller andet ubehag ved at bruge duftlys – men som sagtens kan bruge mine dufte. Det gør mig absurd glad og taknemmelig (får du lyst til at prøve, så start evt. med en tester-mix som du finder >> HER

Det sidste jeg vil sige, inden vi går videre: Jeg har været prøvekanin i mere end 10 år da jeg står (stort set dagligt) i massive dampe fra duftolierne – i min produktion. Altså ikke hvad er svarer til, at smelte en brik duftvoks – eller have et duftlys tændt i dit hjem – men heftige dampe. Og har ikke det mindste tegn på allergi. Igen: det er min personlige erfaring og holdning jeg skriver om her. Er du bange for duftlys, eller kan du ikke tåle dem – så lad være med at bruge dem.

Elektrisk duftlampe, aromalampe til strøm, Edison glødepære

Her den smukke elektriske duftlampe EDISON, der giver dig duft til hjemmet helt uden ild, sod eller røg. Klik og se alle mine elektriske duftlamper


Dufte og Sundhed: Ny Fortolkning:

Tilbage til undersøgelsen om hvorvidt duftlys er farlige. Forskning har længe forsøgt at forklare, hvorfor nogle mennesker reagerer negativt på dufte. De mest almindelige duftstoffer i parfumer og andre produkter er normalt til stede i så små koncentrationer i luften, at de normalt ikke skulle påvirke vores sundhed. Ikke desto mindre har mange mennesker oplevet hovedpine, astmatiske anfald og irritationer på grund af dufte som duftlys og parfumer.

Modsat dufte i luften kan dufte påført kroppen sagtens give allergiske reaktioner. Astma-Allergi Danmark regner med, at cirka fire procent af alle danskere lider af parfumeallergi. Skriver Videnskab.dk

Overvejelsen om Duftes Indvirkning: Forskere har nu en (måske? For mange i hvert fald…) overraskende teori om, hvorfor nogle reagerer på dufte, selvom koncentrationen i luften er minimal. Selvom duftene ikke skulle have en mærkbar sundhedsmæssig effekt på en sund person, kan psykologiske faktorer spille en rolle i de observerede symptomer.

Myter vs. Fakta: Det er afgørende at skelne mellem myter og fakta, når vi vurderer duftes potentielle farlighed. Selvom duftene i sig selv ikke er i høje nok koncentrationer til at forårsage allergiske reaktioner eller toksicitet, kan den mentale påvirkning af duftene ikke udelukkes. Dette skaber en mere nuanceret opfattelse af, hvorfor nogle mennesker kan reagere negativt på tilsyneladende harmløse dufte.

Konklusion: I undersøglsen blev der forskelet i sammenhængen mellem duftlys, dufte og sundhed. Mens duftstoffer normalt ikke udgør en direkte sundhedsrisiko på grund af deres lave koncentrationer, er det vigtigt at forstå, at vores mentale opfattelse af duftene kan spille en rolle i reaktioner. At skelne mellem fakta og myter hjælper med at danne et mere velafbalanceret syn på duftes potentielle farlighed.


Resultatet var, ifølge. dansk overlæge, ikke overraskende

Det kommer ikke som en overraskelse, at studiet når frem til den konklusion, at dufte i indendørs miljøer hovedsageligt påvirker vores lugtesans uden at have nogen allergifremkaldende eller toksikologisk effekt.

Denne konklusion er evalueret af Jesper Elberling, som er en erfaren ph.d. samt overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospitaler. Han har tidligere også været leder af Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed.

» Det er usandsynligt, at folk får allergi af duftstoffer i de doser, som de findes i i indeklimaet. Det er jeg helt enig i,« siger han. Vores egen forskning med patienter peger i samme retning. Nemlig at duftstoffer i indeklimaet primært har sensorisk effekt,«

Siger overlæge Jesper Elberling


Inspirationen til det her blogindlæg er taget fra Videnskab.dk hvor du kan læse mere mere om undersøgelsen omkring undersøgelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.