Udgivet i Skriv en kommentar

Er duftlys farlige?

Duftlys og dufte er en integreret del af vores daglige liv, men bekymringer omkring deres eventuelle sundhedsskadelige virkninger hænger stadig i luften. Er duftlys farlige? Er dufte i hjemmet generelt farligt?

I det her indlæg deler jeg resultaterne af en større amerikansk undersøgelse omkring hvorvidt duftlys er farlige eller ej, som er delt her på Videnskab.dk

»Ekstremt mange mennesker klager over, at de bliver syge af forskellige dufte. Derfor er det selvfølgelig interessant, om duftene overhovedet findes i mængder, som kan have en toksikologisk (giftig, red.) virkning på mennesker.
Her viser vores forskning, at de fire mest benyttede duftstoffer kun findes i mængder, som ganske vist kan lugtes, men som slet ikke er i nærheden af de koncentrationer, der skal til for at gøre folk syge af dem,«

Fortæller ph.d. Peder Wolkoff, der er indeklimaforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Nu tænker du måske…

“Jamen det er klart at du skriver om en undersøgelse der viser, at duftlys ikke farlige – i og med, at du selv laver dufte til hjemmet Lene” så vil jeg lige, inden vi går tilbage til undersøgelsen komme med mit helt eget personlige input på emnet.

Jeg elsker dufte! Surprise! Men har altid lavet dem så harmløse som muligt – også for miljøet skyld ved at bruge soja i stedet for stearin og paraffin.

Mine erfaringer og undersøgelser siger mig, at det oftere er røgen fra det brændende lys, der udløser gener som astma eller hovedpine – mere end det er duften. Hvilket undersøgelsen fra Videnskab.dk understøtter ret fint. Det er bla. derfor jeg laver duftvoks, som der ingen væge er i. Den kan du smelte enten med et fyrfadslys eller i en elektrisk duftlampe, hvis du helt vil undgå røg.

Jeg får rigtig mange skønne tilbagemeldinger fra kunder, som normalt får hovedpiner eller andet ubehag ved at bruge duftlys – men som sagtens kan bruge mine dufte. Det gør mig absurd glad og taknemmelig (får du lyst til at prøve, så start evt. med en tester-mix som du finder >> HER

Det sidste jeg vil sige, inden vi går videre: Jeg har været prøvekanin i mere end 10 år da jeg står (stort set dagligt) i massive dampe fra duftolierne – i min produktion. Altså ikke hvad er svarer til, at smelte en brik duftvoks – eller have et duftlys tændt i dit hjem – men heftige dampe. Og har ikke det mindste tegn på allergi. Igen: det er min personlige erfaring og holdning jeg skriver om her. Er du bange for duftlys, eller kan du ikke tåle dem – så lad være med at bruge dem.

Elektrisk duftlampe, aromalampe til strøm, Edison glødepære

Her den smukke elektriske duftlampe EDISON, der giver dig duft til hjemmet helt uden ild, sod eller røg. Klik og se alle mine elektriske duftlamper


Dufte og Sundhed: Ny Fortolkning:

Tilbage til undersøgelsen om hvorvidt duftlys er farlige. Forskning har længe forsøgt at forklare, hvorfor nogle mennesker reagerer negativt på dufte. De mest almindelige duftstoffer i parfumer og andre produkter er normalt til stede i så små koncentrationer i luften, at de normalt ikke skulle påvirke vores sundhed. Ikke desto mindre har mange mennesker oplevet hovedpine, astmatiske anfald og irritationer på grund af dufte som duftlys og parfumer.

Modsat dufte i luften kan dufte påført kroppen sagtens give allergiske reaktioner. Astma-Allergi Danmark regner med, at cirka fire procent af alle danskere lider af parfumeallergi. Skriver Videnskab.dk

Overvejelsen om Duftes Indvirkning: Forskere har nu en (måske? For mange i hvert fald…) overraskende teori om, hvorfor nogle reagerer på dufte, selvom koncentrationen i luften er minimal. Selvom duftene ikke skulle have en mærkbar sundhedsmæssig effekt på en sund person, kan psykologiske faktorer spille en rolle i de observerede symptomer.

Myter vs. Fakta: Det er afgørende at skelne mellem myter og fakta, når vi vurderer duftes potentielle farlighed. Selvom duftene i sig selv ikke er i høje nok koncentrationer til at forårsage allergiske reaktioner eller toksicitet, kan den mentale påvirkning af duftene ikke udelukkes. Dette skaber en mere nuanceret opfattelse af, hvorfor nogle mennesker kan reagere negativt på tilsyneladende harmløse dufte.

Konklusion: I undersøglsen blev der forskelet i sammenhængen mellem duftlys, dufte og sundhed. Mens duftstoffer normalt ikke udgør en direkte sundhedsrisiko på grund af deres lave koncentrationer, er det vigtigt at forstå, at vores mentale opfattelse af duftene kan spille en rolle i reaktioner. At skelne mellem fakta og myter hjælper med at danne et mere velafbalanceret syn på duftes potentielle farlighed.


Resultatet var, ifølge. dansk overlæge, ikke overraskende

Det kommer ikke som en overraskelse, at studiet når frem til den konklusion, at dufte i indendørs miljøer hovedsageligt påvirker vores lugtesans uden at have nogen allergifremkaldende eller toksikologisk effekt.

Denne konklusion er evalueret af Jesper Elberling, som er en erfaren ph.d. samt overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospitaler. Han har tidligere også været leder af Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed.

» Det er usandsynligt, at folk får allergi af duftstoffer i de doser, som de findes i i indeklimaet. Det er jeg helt enig i,« siger han. Vores egen forskning med patienter peger i samme retning. Nemlig at duftstoffer i indeklimaet primært har sensorisk effekt,«

Siger overlæge Jesper Elberling


Inspirationen til det her blogindlæg er taget fra Videnskab.dk hvor du kan læse mere mere om undersøgelsen omkring undersøgelsen

Udgivet i Skriv en kommentar

Beroligende dufte til smuk hjemmefødsel

Anbefaling af beroligende duftlys

 

“Hvilke beroligende dufte kan du anbefale til en hjemmefødsel – jeg vil nemlig gerne bruge dine dufte” Nogenlunde sådan lød beskeden på Facebook, som næsten væltede mig af stolen… For sikke en ære! Tænk at mine dufte skal bruges på sådan en smuk og special dag, hvor en helt ny verdensborger kommer til! Det bliver jo nærmest ikke større…

Den søde kunde der spurgte hedder Katrine, og hun kan rent faktisk være ved at føde, mens jeg skriver det her. Hun var HØJgravid.

Inden den store dag afholdte de en form for generalprøve, hvor hun var så fantastisk at sende mig nogle billeder fra. Dem er jeg simpelthen nødt til lige at vise frem. Seriøst – jeg takker over af taknemlighed her, for det er da bare for vildt lige at have overskud til det!

beroligende dufte til hjemmefødsel

 

Se lige et lille fint “alter” der bare emmer af spiritualitet og lækkerhed. Tænk at jeg kan få lov at “være med” til på den her store dag. Ja mine dufte selvfølgelig – det andet ville nok være en smule crazy. Hvis jeg dukkede op til en helt fremmeds hjemmefødsel..

 

beroligende dufte til hjemmefødsel

 

Her ligger Katrine så. Med dufte kørende og det hele. Det må nu også være fantastisk at føde hjemme og de omgivelser man føler sig tryggest i, hvis man har modet til det. Det havde jeg ikke just selv, de to gange jeg har leveret børn…

 

beroligende dufte til hjemmefødsel

 

Katrine købte den matte, buttede aromalampe, en hel bunke af testere og derudover også fyrfadslys af soja. Til den super-vakse læser, som kender mine produkter; Ja der ligger en duft med navnet Pure Lavender, som endnu ikke ligger i webshoppen. Den var kun lige produceret, da Katrine kontaktede mig og var jo totalt oplagt, som en beroligende duft. Derfor skulle hun selvfølgelig have den med. Den kommer selvfølgelig snart online! Ja måske er den allerede nu hvor du læser med her?

Anbefalinger af dufte

Tænker du stadig; “Jamen hvad anbefalede du hende så?” Så kan jeg fortælle, at LavenDemon sammen med den nye Pure Lavender var de to absolutte must´s. Lavendel er nok den mest kendte duft i verden til brug ved nervøsitet, stress osv. fordi den virker beroligende og afslappende. Det tænker jeg, at man også har brug for under en fødsel.

Derudover er trænoter gode til at give noget “grounding” (okay det lød flippet, men du ved, hvad jeg mener. Måske) Vanilje er også en super soothing duft og spreder varme og hygge. MEN (og det her er vigtigt) Jeg vil aldrig gå efter en duft, som “på papiret” egner sig godt – hvis kunden (i mangel af bedre ord) ikke er til det. For ja lavendelduft er i teorien spot-on til Katrines hjemmefødsel her, men hvis hun ikke bryder sig om duften, jamen så vil det jo overskygge de gode egenskaber. Den vil derfor ikke virke super afslappende og styrkende for hende, hvis det var tilfældet. På samme måde hvis du bare kamp-hader duften af vanilje – så kan jeg skrive nok så mange gange, at det er en “rætti hyggeduft” fordi det typisk er kendetegnende for vanilje. Jeg tror bare ikke DU hýgger dig med den duft. Så vælg altid med hjertet! Som rammes via næsen. Men jo også tager en smuttur forbi hjernen…

 

PS. Vigtig viden eller ligegyldig info? Det ved jeg ikke, men jeg synes det her var lidt sjovt; Jeg spurgte Katrine, om hun havde en IG-profil, så jeg kunne tagge hende derinde. “Yes – jeg hedder @kolokatten” svarede hun så. Igen var jeg ved at falde ned af den freaking stol fordi HENDE FØLGER JEG ALLEREDE! Hun har den skønneste profil med haveliv og kolonihavehygge. Men altså – hvor lille er verden lige? Lillebitte…

Udgivet i 3 kommentarer

Når en blogger skriver.. virkelig pæne ting

Erfaringer med DuftVerket

Andres erfaringer med DuftVerket er simpelthen altid spændende at læse. Og ja det kan lyde som en gang selvfedme taken to the next level her, men for hewled hvor siger I bare virkelig mange rare og hjertevarmende ting altså! På blogs, i mails, på Facebook og Instagram – det er bare noget der varmer et iværksætterhjerte, dét kan jeg sige jer!

duftverket erfaringer
Billedet er venligst udlånt af Anne-Mette Højbjerg

Senest er mit hjerte smeltet over et indlæg fra Anne-Mette som har blogget siden (hold your horses now) slutningen af 90´erne! Holy smoke… Giz-blog har hun haft siden 2010.

Anne-Mette er en skønheds- og bognørd med syge makeup skills, store seriøse tanker og ikke mindst så har hun et svagt punkt for duftlys. I totally get her! Derfor var jeg nødt til at hooke hende up med nogle lækre dufte, der kunne slå de kemi-holdige Yankee Candles af banen 😉

Men at der skulle komme SÅ flotte ord ud af det.. Ja det har altså bare blown me totalt away! Jeg blev simpelthen så rørt, da jeg læste hendes blogpost og tanker om DuftVerket. Derfor vil jeg også rigtig gerne give hende et skud-ud herfra. Jeg kan i hvert fald mere end anbefale, at du smutter ind forbi hendes blog HER. Eller ind forbi bloggen på Lookfantastic hvor hun også blogger.

Her i indlægget beskriver hun altså bare super godt, hvordan hun oplever duftene. Der er desuden en grundig beskrivelse, af alle de dufte hun har prøvet. Fedt fedt fedt. Og tak tak TAK til dig Anne-Mette hvis du læser med her. Jeg er simpelthen så taknemmelig og rørt, og får det største skud gå-på-mod til at kæmpe videre med min bette business her.

 

Udgivet i Skriv en kommentar

Julehjælp til børnefamilier med ondt i økonomien

Se her hvad du kan gøre, for at hjælpe familier, der har ondt i økonomien.

Ja altså jeg stemmer for en god jul til alle – uanset pengepungens størrelse!

Tanken om alle de børn i Danmark, som ikke har finanserne til at fejre julen, er simpelthen så hjerteskærende. Det ramte også mine børn hårdt, da vi snakkede om det forleden – at det ikke var alle familier, der har råd til julegaver. Av! Det gør ondt i de små hjerter.

Ikke fordi at materielle goder er det vigtigste i livet, og mine børn lever bestemt heller ikke i overflod. Men alle børn fortjener dælme da en hyggelig jul, mindst én gave, en julemiddag og noget julehygge som kan skabe stemningen af jul. Det sidste kan jeg være med til at støtte op om, så det har jeg gjort.

julekurv_donation
Soyavoks, væger, duftolier med juleduft og syltetøjsglas til støbning af lys: Mit bidrag til indsamlingen

Der er doneret sojavoks, duftolie og væger og samlet syltetøjsglas ind på mine børns skole til foreningen, som så tager den videre herfra. Jeg redder selvfølgelig ikke familiens økonomi, men forhåbentlig kommer det til at dufte af jul i de mange hjem i år – og dufte er jo vigtige. Det ved vi:)

Men giv lige gruppen noget kærlighed på Facebook – de gør det simpelthen så godt! Ca. 150 familier er de ved at lave kurve til – hvoraf nogle af dem har 5 børn! Det er et kæmpe koordinationsarbejde, som startede for mange måneder siden! Men faktisk har du også mulighed for at  hjælpe ved at donere bare et lille beløb. De kører en indsamling som går på, at man donere sin alder i penge. Dvs. 27 små kroner – hvis du er 27 år gammel.

Se mere om gruppen her: Pakkekalender og julekurve til udsatte

duftlys af sojavoks med juleduft
Min prototype – hvad synes I om stilen? Det kunne da snildt udvikle sig..

 

Udgivet i Skriv en kommentar

YouTuber Erikas erfaring med DuftVerket

Jeg sætter virkelig stor pris på, at så mange vil omtale mine produkter. Det er jo super spændende hver gang der dukker et nyt blogindlæg, Instagram post eller en Youtube video op.

At høre andres erfaringer med DuftVerket, kan faktisk også være noget af en øjenåbner for mig. F.eks. har Erika her et helt nyt ord for mine aromalamper – dén har jeg aldrig hørt før : D

Spring 3 min og 40 ind i videoen – hvis det KUN er DuftVerket du vil høre om hehe…

Udgivet i 2 kommentarer

Skøn YouTuber anmelder mine produkter

Monique Ekstrøm var så sød at lave en dejlig video med mine produkter og en give-away sidste år. Jeg er simpelthen pjattet med at se, hvad de her kreative unge piger kan gøre med deres YouTuber videoer. Det er altid så hjertevarmende, at de bruger tid og energi på lille mig. Så tak til Monique – og de andre 🙂

Udgivet i 3 kommentarer

Endnu en grund til, at mine kunder friggin rocks!

Forleden postede jeg noget på Instagram, som vel egentlig var ment som en joke. Men selvfølgelig kom der en reaktion…

Billedet var af vores kat Felix med ordene om, at han sad klar i supporten, da chefen havde travlt i produktionen. Havde man et spørgsmål til DuftVerket, skulle man altså bare sende ham en mail… 

Blot få minutter efter ramte nedenstående min indbakke…

Styrer duftlysbranchen

 

Hej Felix

Jeg kunne godt tænke mig at vide om du kommer til at designe og navngive nogle nye dufte? Det kunne jeg godt tænke mig. Gråstribede katte styrer!!

 Mjaw fra Hr. Grå

 

Jamen er det ikke fantastisk? Jeg kiggede lige en ekstra gang på afsenderen, og guess what – den er bare navngivet med “HR Grå”!!! (jeg skriver ikke lige hele adressen her) Men altså… dét er da virkelig gennemført! Og “Felix” kunne selvfølgelig ikke lade være med at skrive tilbage:

 

Hej Hr Grå!
Hold op hvor er det dejligt at få en mail fra dig! Jeg var lige ved at falde i søvn – det vælter jo bare ind med spam, så det er fedt med en seriøs forespørgsel!
 
For ja – jeg går og arbejder på en ny duft.. Okay indtil videre er det kun inde i mit smukke, stribede hovede – vi har ikke købt duftolierne hjem til den endnu. Men jeg tænker noget fisk, måske lidt ostenoter og så en base af sure sokker… Det kan jeg virkelig godt lide. Måske du kan give mig noget feedback på den? Chefen siger, at der er et par kunder, som efterspørger flere blomsterdufte, men jeg ved sgu ikke rigtigt… Synes det er noget tøse-fis for at være ærlig… Men jeg ved hun har gang i noget eucalyptus-test for tiden.. FØJ det er frisk!
 
Glæder mig til at høre fra dig igen og ja – gråstribede katte styrer for vildt maaaan!
 
Mjaw fra Felix
 
PS. Chefen er helt på røven over, at du har skrevet. Tænker på hvem dælen det kan være, men hun smiler helt vildt meget!!