Udgivet i 23 kommentarer

DIY duftpinde – en lille guide

DuftVerkets DIY / opskrift på de populære duftpinde.

Opdatering 2023: Jeg knækkede endelig koden til at lave de perfekte duftpinde der rent faktisk giver duft! Derfor er de nu tilgængelige i webshoppen og kan findes lige HER

duftpinde sorte med sorte pinde diffusere hvide duftpinde hvide pinde Oh So Soft

Tilbage til blogindlægget fra 2013:

Hvis jeg kender dig, som læser med her, ret så er vi to ganske enige om, at et velduftende hjem er super lækkert at træde ind i. Det ER bare instant velvære og feel-good…nessss…

Duftpinde – altså de her flasker med duftolier eller æteriske olier og træpinde, kan efterhånden købes mange steder og i mange prisklasser. Jeg har selv købt en del af den slags gennem årene, men er gang på gang (ligesom med mange duftlys) blevet skuffet. Jeg har ganske enkelt aldrig oplevet, at duftpinde der afgiver nok duft! For hvis jeg skal have snuden helt ned i flasken for at kunne dufte de gode sager, jamen så er det da penge ud af vinduet?! Right?

Derfor laver jeg selv de her duftpinde (okay jeg snitter så ikke lige selv pindene meeeen you know) Der er flere forskellige måder at lave dem på, og lur mig om ikke du lige får “2 stk. for 1 stks pris” lige her. Den ene opskrift er med en base af mandelolie – den anden med vand og vodka. Yes. Vodka. Resultatet af de to er blevet ret forskelligt, og du kan læse min dom sidst i indlægget.

Nedenfor ser du alt det habengut, jeg valgte at bruge men husk; Det er til to forskellige opskrifter, så mindre kan sagtens gøre det!

diy duftpinde, hjemmelavede dufte

De fire flasker med låg forrest i venstre side er æteriske- og duftolier. Ved siden af ser du selve beholderne til det færdige produkt. Jeg har valgt et brunt apoteker-agtig glas og en tom beholder fra en købt og opbrugt sæt duftpinde (eller.. “opbrugt” er egentlig løgn. Jeg endte med at hælde væsken ud, da det duftede af absolutely nuttin´. Den er købt i Normal, og får altså ikke min varmeste anbefaling – med mindre det bare er flasken og pindene til dette DIY-projekt, du går efter selvfølgelig…)

Bagerst står en hvid flaske mandelolie, en dunk demineraliseret vand og en flaske vodka. Ja og allerbagerst ser du en kattekilling og en krukke med hornvioler, men dét er faktisk slet ikke nødvendigt. Mere nice to have end need to have faktisk…

Men altså her er, som lovet med denne lille teaser på Instagram, min duftpinde DIY:

Duftpinde

Opskrift på duftpinde baseret på mandelolie – du skal bruge:

Beholder: Helst én med så lille en hals som muligt for at undgå, at duften fordamper for hurtigt. Det brune glas her er dermed ikke ideelt, men jeg synes det er så pææænt…

Træpinde: Dem til grillspyd fra supermarkedet er oplagte. Pga. den store halsåbning på glasset, skal der ikke (i teorien) så mange pinde til, som ved en mindre flaskehals.

Mandelolie: Du fylder bare op. Any old mandelolie (eller babyolie!) will do.

Duftolie: Jeg har brugt ca. 7 ml og blandet lidt citron og basilikum. Den er til badeværelset og tænkte at det friske citrusnoter og “grønne dufte” ville være et godt valg.

Olierne røres sammen og pindene placeres i beholderen. Done!

duftpinde diy

Opskrift på duftpinde baseret på vand og vodka:

Beholder: Igen -helst én med så lille en hals som muligt for at undgå, at duften fordamper for hurtigt. Denne er oplagt, og fremstillet til formålet. Købt i Normal som sagt men.. ja.

Træpinde: Dem til grillspyd fra supermarkedet er oplagte.

Vand: Jeg har brugt demineraliseret vand, fordi vi lige havde det, men ellers ville jeg nok bare bruge vand fra hanen. Er ikke så bange for udviklingen af bakterier, da der tilsættes alkohol. (Guuud er det derfor jeg aldrig er syg??)

Vodka: Ned i halsen med det! Nej stop – flaskehalsen! Bare et lille “skwis” for at få det hele til at”binde” bedre.

Æterisk olie og duftolier: Her gik jeg lidt amok og kombinerede både dem fra naturen og dem, som er fremstillet til kosmetik under kontrollerede forhold (kender du min holdning på det her område? Ellers kan du læse lidt om æterisk olie vs. duftolie HER) Jeg har brugt cypress (æterisk) og duftolier med noter af solbær og sandeltræ. Jeg elsker at eksperimentere med dufte NEWSFLASH og her kan der virkelig leges uden de store “risici” (som hvis du f.eks. laver et stort duftlys, som så viser sig ikke at falde i din smag…)

Vand og vodka røres sammen i beholderen. Efterfølgende tilsættes duft og pinde.

Ps. Jeg må indrømme at jeg lidt mistede overblikket over, hvor meget duft jeg endte med at bruge her, men bruger du udelukkende æteriske olier anbefales ca. 45 dråber.

Resultat og dom efter et par dages test-run:

Tjaahh den brune med mandelolie giver mig altså ikke nok duft. Har endda løbende tilsat mere og mere duftolie, men jeg kan overhovedet ikke dufte hverken citrus eller basilikum, når jeg træder ind på vores badeværelse (og nej – ingen dumsmarte kommentarer her vel? Høhø…) 

Til gengæld er jeg VILDT glad for min vand- og vodka version, der står lige her ved min side på mit skrivebord. Den virker dælme! Duften er meget mild, men den er der! Så den er et godt alternativ til min duftvoks, når der ikke skal “ske så meget”.

FIY: Konceptet virker ved at sprede duften via træpindene, som skal vendes 180 grader af og til. Du kan justere styrken ved at sætte flere pinde i for en kraftigere – og færre for en mildere duft (sagde hende som liiiige putter et par ekstra pinde i. Igen. Oooog lidt mere duft. Igen.)

Kunne du bruge den lille DIY her? Eller har du selv eksperimenteret med dufte til hjemmet? Så skriv meget gerne et par ord i kommentarfeltet, det er så skide hyggeligt 🙂

 

23 tanker om “DIY duftpinde – en lille guide

 1. Det skal jeg helt sikkert prøve!! Og hvorfor havde jeg dog ikke tænkt på det?? Jeg har nemlig en lille flaske med min yndlings Jasmin duft. Har ingen anelse om det er æterisk eller hvad. Der står vidst bare duftolie på den. Jeg prøvede engang at hælde et par dråber i sådan en oliebrænder men det var absolut ikke godt!!
  Så jeg må ud og have købt vodka, en lille flaske, killing – eller kan en voksen kat også bruges? 😉 Iøvrigt så jeg lige i Tiger idag, sådan nogle gammeldags mælkeflasker, bare i mini og de må da være perfekte til formålet 🙂

  Ang. olien kan en majs/vindruekerne olie ikke bruges? Men jeg tænker at det måske er fordi olien indkapsler duftolien at det ikke er så godt. Du ved det der med at vand og olie ikke kan blandes. Nå, men jeg ville skulle ud og købe det alligevel, og så kan jeg vel lige så godt købe vodka når nu det virker bedre. Eller, kan man bruge feks husholdningssprit, isopropylalkohol eller andet af den type alkohol? Ja, husholdningssprit lugter, men det gør vodka vel også (jeg kender ikke alkohol til at indtage) og lugten forsvinder/fordamper hurtigt?

  1. Hahaha du kan sagtens prøve med en voksen kat, hvis du lige har sådan én på lager – bare husk den blot skal stå og pynte i baggrunden 😉
   Det lyder helt rigtig med de flasker du har set i Tiger.

   Mht. olien så tror jeg majs/vindrue måske er for tyk i konsistensen og måske også afgiver lidt mad-agtig lugt? Men hvis du kun har det i huset og isopropylalkohol – ja så vil jeg anbefale at du tester det af, inden du går ud og køber babyolie og vodka du ikke får brugt. Og kattekillinger… Husholdningssprit lugter nok for kraftigt. Vodkaen kan jeg slet ikke lugte, men der skal også meget lidt til (måske man kan få dem i “lommestørrelse” hvis du gerne vil købe det?)

   Det lyder da ærgerligt at din jasmin-duftolie ikke fungerede i olielampen. Det er vel netop dét, den er til? Puttede du vand i skålen også? For så burde den da “virke” synes jeg…

   Men tusind tak for dine kommentarer og tanker – elsker at få feedback! 😀 😀 Hav en fortsat god dag Lisa. VH Lene

 2. Hej

  Man får det bedste resultat ved at bruge tidselolie eller mandelolie, da disse olier i sig selv er mest neutrale.

  Man kan sagtens bruge husholdningssprit i stedet for vodka. Opgaven for vodkaen/spritten er at fortynde olien en smule, således den nemmere kan “sive” op i pindene. Hvis man bruger pinde af rattan får man det bedste resultat, da disse indeholder små kanaler som olien “siver” op i, Alternativt kan man bruge bambus.

  vh

  Pia

 3. Her sidder jeg og surfer rundt efter en opfyldning af mine duftpinde fra CozyRoom, som jeg fik i gave i foråret. Men jeg er for meget jyde til at give 150-200+ kr for nogle pinde og noget duft.
  Men nu skal jeg da ud at shoppe, for jeg har jo beholderen fra CozyRoom, som er så enkel i sig selv (elsker den ligesom du gør med din brune flaske).
  Tak for dette indlæg! 🙂

  1. Hej Tine
   Selv tak – det er da så dejligt, at du kunne bruge indlægget! Fedt! Giv endelig en tilbagemelding på, hvordan det er gået med DIY´en.
   God dag!
   VH Lene

 4. Hej..
  Lige ét indspark☺
  Vil du bruge den “helt rigtige professionelle” olie er det Propylenglycol du skal bruge.. det kan bestilles på nettet. Det har ingen duft i sig selv og det er det eneste man skal bruge, ud over den æteriske olie.. God fornøjelse😊
  Hilsen Pia

  1. Hej Pia
   Tusind tak for indsparket – det er altid velkomment 🙂
   Ja det er rigtigt, der findes et produkt specielt fremstillet til produktionen af disse. Det her var mere ment som et lille diy-projekt med ting man ofte har i sine skabe.
   Er det noget du arbejder med selv? Kunne væres spændende at høre mere om.
   God dag.
   VH Lene

 5. Ja det har jeg faktisk… ☺️ Man kan få de her duftperler…. Dem fyldte jeg i noget vand sammen med min lreriske olier og voila duftperler. De fungerer faktisk overraskende godt. Har også lavet min egen duftblog med husblas i, den blev også god og holdte ret længe 😊

  1. Hej Tanja – tusind tak! Og nøj hvor lyder det interessant – må jeg høre mere? 😀
   Duftperler for mig, er sådan nogen man kommer i støvsugeren. Er det dem, du bruger? Eller er det sådan noget gelé, som jeg også har set..
   Duftblokken af husblas måtte jeg straks Google, men uden held… Er jo vildt nysgerrig nu!
   På forhånd tak og hav en dejlig dag.
   VH Lene

   1. Ved du hvad, nogen gange så tænker jeg om ikke bare vi skulle dyppe 2 tamponer i parfume og stikke op i næseborene … 😂

    1. Hahaha du er så sjov Lisa 😀 Måske ikke nogen dårlig ide faktisk…

   2. Jeg har sådan nogle perler der er beregnet til dekoration i feks blomster, som skal lægges i vand og så bliver de større og bløde. Mon de kan bruges … For hvis der er duft i vandet trænger det jo ind i perlerne … http://www.bittercreeksouth.com/aroma_beads_instructions.htm

    1. Nåååå ja det ville jeg da prøve. Måske det virker?

   3. Og 4’eren her er med husblas http://www.viralnova.com/diy-air-fresheners/

    1. Nå ja – tak Lisa!

  2. Uhh det vil jeg også vildt gerne høre mere om <3

 6. Hvor længe holder blandingen dér med sprit/vodka? Holder de lige så godt eller længere eller kortere end dem med olie? Hvad synes du er bedst? :o)

  1. Hej Mette – tak for din besked 🙂
   Uha.. Husker så dårligt men blandingen med vodka var klart bedre, end den med olie var. Hvor længe det holdt kan jeg ikke huske, men det er jo ret billigt lige at lave en refill, hvis det er.
   Tak for kommentaren – nu får jeg jo helt lyst til at lave en ny! 🙂
   God weekend til dig. VH Lene

 7. Hej,
  Tak for dit fif med duftpinde i glas. Hvorfor skal man blande den æteriske olie med mandelolie?
  Hvorfor er gode duftlys lavet af naturlige æteriske olier så fantastisk dyre? Skal bare bruge lys til refil.

  God påske / Didde

  1. Hej Didde
   Beklager det sene svar. Og velbekomme 🙂
   Æterisk olie er meget koncenteret og dyrt, så derfor blandes den op med mandelolien.
   Her har du nok også svaret på, hvor de gode lys med æteriske olier er så dyre. Jeg ville ikke selv lave dem med æteriske olier, da de mængder der skal til, vil gøre lyset afsindigt dyrt at fremstille og dermed i vejl. udsalgspris.
   Du mangler lys til refil siger du – skal det forståes sådan, at du har en beholder, som du gerne vil have fyldt op? I så fald kunne du måske overveje at lave det selv? Så kan du også bruge æterisk olie, hvis du har mere lyst til det.
   VH Lene

 8. Hvor meget vand og hvor meget vodka?

  1. Hej Ane
   Det kommer sig faktisk ikke så nøje. Vodkaen skal ikke andet end at konservere, så bare fyld op med vand og giv et lille skvæt vodka.
   Tak for spørgsmålet.
   KH Lene

  2. Vodka er nu en ret dyr sprit at bruge til dette 😉 Almindelig husholdninssprit er nøjagtig det samme 😛

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.